top of page

Almanya’da Eğitim

Dernière mise à jour : 8 sept. 2022


Almanya’da Eğitim

Almanya’da eğitim ülkenin en önemli konularından bir tanesi olmayı başarırken bu konuda yetkili birimlerin eyalet yönetimleri olduğundan söz etmek gerekir. Federal yönetim eğitime çok fazla müdahale etmezken amaç yönetimin paylaşılması ile eğitimde kalitenin arttırılmasıdır. Bu noktada dünyanın en başarılı eğitim sistemlerinden bir tanesi olan Alman eğitim sisteminin neler sunduğuna bir göz atmak gerekir.


Anaokulu EÄŸitimi

Almanya’da anaokulu eğitimi 3 yaş ile 6 yaş arasında gerçekleşmektedir. Çocukların okul öncesi hazırlığını sağlamak amacıyla sunulan anaokulu eğitimi bütün çocuklar için zorunludur. Bu nedenle de çocukların okul öncesi hem hazırlanması hem de eğlenceli vakit geçirmesi sağlanmaktadır. Ailelerin en yakındaki anaokuluna çocuklarını gönderme zorunluluğundan söz ederken bu eğitimin herhangi bir notlandırmaya tabi olmadığını da vurgulamak gerekir.


İlköğretim Aşaması

Almanya’da çocukların okulla gerçek anlamda tanışması olarak değerlendirilebilecek olan ilköğretim aşamasında 4 kademeli bir sistem vardır. Daha açık bir ifade ile öğrenciler ilkokulda 4. sınıfa kadar eğitim görürler. Berlin ve Brandenburg’da buna istisna olarak ilköğretim 6 yıl sürer. Devlet okullarının bulunmadığı ilköğretimde öğrencilerin özel eğitim kurumlarına gitmesi gerekir.


Ortaöğretim Aşaması

Almanya’da ortaöğretim aşamasına geçen öğrencilerin burada eğitim alabilecekleri 4 farklı alternatif vardır. Gymnasium adıyla eğitim veren okullarda öğrencilerin yeteneklerini sergilemeleri ve üniversiteye hazırlık yapmaları sağlanır. Realschule olarak bilinen okullar ise en yaygın ve yüksek sayıda öğrencilerin bulunduğu okul seçeneğidir. Hauptschule olarak bilinen okullarda mesleki eğitim verilmektedir. Gesamtschule olarak bilinen okullar ise diğer 3 okulda verilen eğitim toplu bir şekilde verilmektedir. Fiziksel ve zihinsel engelliler için Förderschulen okulları da Almanya’da eğitim vermektedir.


Ãœniversite EÄŸitimi

Almanya’da eğitim görmek isteyen öğrenciler için en önemli konulardan bir tanesi de üniversitedir. Çünkü üniversite geri kalan yaşamın devamı için bir meslek edinme noktasında değerli kabul edilmektedir. Bu noktada Abitur adında bir sınava katılan öğrencilerin bu sınavda başarılı olmaları halinde üniversiteye adım atabilecekleri ifade edilebilir. Alman eğitim sistemi içerisinde çok değerli görülen üniversitelerin devlet tarafından kontrol edildiğinden söz etmek gerekir. Bu kapsamda çok az sayıda özel üniversite ve kolej vardır.


Alman üniversiteleri ikili yapı nedeniyle öğrencilerin zorlanmasına neden olmaktadır. Özellikle de öğrencilerin üniversitede çok zaman harcaması ve eğitim konusundaki başarıdan uzaklaşmaları eğitim sisteminde düzenlemeleri gündeme getirmiştir. Almanya’da üniversite eğitimi konusunda reformlar yapılırken hala arzu edilen seviyeye ulaşılamadığından söz etmek gerekir.


Almanya’da Eğitim Harcamaları

Almanya sınırları içerisinde eğitim almak istiyorsanız bilmeniz gereken en önemli şeyin eğitim giderleri olacağını ifade etmek gerekir. Öğrencilerin bu ülkede ortalama giderlerinde en önemli kısmı harç ücretleridir. Bu da üniversitede alınan eğitime göre değişir. Diğer kademedeki öğrenciler için giderlerden söz etmek mümkün olmasa da bir üniversite öğrencisinin Alman Federal Hükümeti için yıllık maliyeti 30 bin Euro civarındadır.

12 vues
bottom of page