top of page

Almanya'da Ãœniversite EÄŸitimi



Almanya ile Ä°lgili Genel Bilgiler

Almanya, Avrupa’nın en büyük ülkelerinden bir tanesidir. 80 milyonu aşkın nüfusu ve güçlü ekonomisi sayesinde dikkat çeken bir ülke olan Almanya gerek eğitimi gerekse de kültürel zenginlikleri ile dikkat çekmeyi başarır. Bu bağlamda Almanya’da yaşamak beklentilerinizin de ötesinde kaliteli bir sürece dönüşmektedir.

Dünya savaşları yaşamış ve oldukça ciddi bir geçmişe sahip olan Almanya, dünyaya etki etmiş sanatçı ve ünlü isimlerin de yaşadığı bir ülkedir. Öğrencilerin eğitim görmek ya da bireylerin yaşamak için can attığı bu ülke Avrupa Birliği yapısını ayakta tutar. Ekonomik kaynakları, sanayisi ve Avrupa’nın en kalabalık ülkesi oluşu Almanya’yı değerli kılmayı başarmaktadır.


Almanya Üniversite Eğitimi Hakkında

Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen pek çok öğrenciden biriyseniz bu konuda sizi bekleyen birbirinden özel durumlara bir göz atmak durumunda kalabileceksiniz. Peki, Almanya’da eğitim nasıl gerçekleşmektedir? Türkiye’den Almanya’ya öğrenim için giden bir öğrenci nasıl bir eğitim sistemi ile karşı karşıya kalınacağına dair bütün detayları rehberimizde sizler için yer verdik!


Almanya’da toplamda 376 adet üniversite bulunduğundan öğrenciler için çok geniş imkanlardan söz etmek mümkün olacaktır. Bu bağlamda dilediğiniz eğitim ve alanı seçerek kariyerinize başarılı bir şekilde yön verme imkanına sahip olabileceksiniz. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen öğrencilerin Alman kültürüne adapte olması ve burada eğitim görmesi mümkündür.


Türkiye’den çok da farklı olmayan bir eğitim sistemine sahip Alman üniversitelerinin aşağıdan yukarıya toptan bir eğitimi sağladığından söz etmek mümkündür. Bu kapsamda Almanya’da ilk ve orta eğitimini almış öğrencileri için üniversite bir devam eğitimi niteliğindedir. Ancak dışarıdan gelenler için bu eğitimin çoğu zaman zorlayıcı olduğundan da bahsetmek gerekmektedir.


Almanya En İyi Üniversite Sıralamaları

Almanya’da üniversite eğitimi almak istiyorsanız en iyi üniversiteleri de bilmeniz gerekmektedir. Çünkü yurtdışında okumak için sıradan bir üniversite seçmek sizin adınıza pek de avantajlı bir durum olmayacaktır. Peki, Almanya’da en iyi üniversiteler dendiğinde akla hangileri gelmelidir? Şimdi gelin size kariyer fırsatlarının kapılarını ardına kadar aralayacak olan en iyi Alman üniversitelerine daha yakından bir göz atalım!

  • Münih Ludwig Maximilians Ãœniversitesi

  • Münih Teknik Ãœniversitesi

  • Heidelberg Ruprecht Karls Ãœniversitesi

  • Berlin Humboldt Ãœniversitesi

  • RWTH Aachen

  • Freiburg Albert Ludwigs Ãœniversitesi

  • Tübingen Eberhard Karls Ãœniversitesi

  • Berlin Charité Ãœniversite

Yukarıda adları sırasıyla verilen Alman üniversiteleri, her yıl gerçekleşen dünyanın en iyi 1000 üniversitesi sıralamasında ilk 100’e girmeyi başaranlardır. Bunun dışında pek çok yenilikçi ve kaliteli üniversitenin de bulunduğu Almanya’da size uygun bir okul seçmek adına titiz araştırmalar yapmak gerektiğini ifade edebiliriz. Bu nedenle de Almanya’da üniversite seçerken titiz davranmak sizin adınıza oldukça değerlidir.


Almanya Devlet Ãœniversiteleri

Almanya devlet üniversiteleri konusunda araştırma yaptığınızda devlet üniversitelerinin ücretsiz olması nedeniyle ciddi bir avantaj elde edeceğinizi ifade edebiliriz. Hem teknik hem de teorik eğitim veren Alman üniversitelerinin öğrencileri kucaklayan bir anlayışa sahip olmasının oldukça değerli olduğundan söz etmek gerekmektedir.

İster tıp fakültesi ister hukuk fakültesinde eğitim görebileceğiniz Almanya devlet üniversiteleri ile alakalı doğru seçim her şeyden önemlidir. Sadece ücretsiz olduğu için bir Alman devlet üniversitesini seçmiş olmanız uzun vadede sizi pişman edebilir. Bu nedenle de araştırmalarınızı yaparken kaliteden yana tercih kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz.


Almanya Özel Üniversiteleri

Almanya özel üniversiteleri konusunda sizin için en ideal seçeneklerin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Eğitimin ücretli olduğu özel üniversiteler genel itibarıyla Almanya’nın en saygın kurumları olarak kabul edilmektedir. Bu yönüyle de Almanların eğitim noktasındaki başarısı ön plana çıkar.

Alman üniversitelerinin saygın bir eğitim vermesi ve öğrencilerin başarısına odaklanması teknik anlamda kusursuz bir süreci beraberinde getirir. Öte yandan üniversitelerin sürekli kendini yenileyen özellikler göstermesi de Alman üniversitelerinin enden tercih edilmesi gerektiğini ön plana çıkarır. Siz de bir Alman özel üniversitesi seçecekseniz aşağıda sıralanan en iyi üniversiteleri tercih edebilirsiniz.

  • IUBH School of Business and Management

  • Cologne Business School- CBS

  • Gisma Business School

  • EU Business School

  • Brand Academy Hamburg- University of Applied Sciences

  • Bremen Jacobs University

  • SRH Hochschule

  • Design Akademie Berlin

Bu özel üniversitelerden bir tanesinde eğitim alabilir ve kaliteden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.


Almanya'nın Popüler Üniversite Bölümleri

Almanya’da üniversite eğitimi almak istiyorsanız sizin için en ideal alternatiflerden bir tanesini belirlemeniz gerekir. Üniversite bölümleri bağlamında en başarılı alternatifleri bir inceleyerek doğru bölüm seçimi yapmak sizin adınıza oldukça değerli olacaktır.

Almanya’da eğitim göreceğiniz ve size gerçek anlamda değer katacak bölümlerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız bu konuda çok değerli seçenekleri aşağıda gözlemleyebilirsiniz. Bu bölümlerde eğitim almak sizin için de oldukça avantajlı olacak.

  • Sanat

  • Bilgisayar Bilimleri

  • Elektrik MühendisliÄŸi

  • Matematik

  • Edebiyat

  • Moda Tasarımı

Almanya’da bu alanda birbirinden özel çözümler yakalayabilirken diğer bölümlerde de kaliteli bir eğitime ulaşabilirsiniz. Amaç tamamen öğrencilere başarılı bir kariyer sunmak olduğundan bu hedefinize odaklanmanız sizin adınıza değerli olacaktır.


Almanya’da Üniversite Eğitimi Almanın Avantajları

Almanya’da üniversite eğitimi almak pek çok insan için faydalı bir sonucu da beraberinde getirecektir. Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden bir tanesinde eğitim almanın size getireceği ayrıcalıkları aşağıda sıraladık! Bu ayrıcalıkları öğrendikten sonra siz de Almanya’da eğitim almak adına harekete geçeceksiniz.

  • Uluslararası standartlara uygun bir eÄŸitim aldığınızdan dünyanın neresinde olursanız olun iÅŸ fırsatı yakalayabileceksiniz,

  • Ä°ÅŸ dünyası ile etkileÅŸim halindeki üniversiteler sayesinde kariyer fırsatlarına kapı aralayabileceksiniz. Bu anlamda üniversite sonrasında baÅŸarılı bir kariyere kapı aralamak sizin adınıza mümkün olacaktır,

  • Ä°yi bir eÄŸitim almış olmanın da avantajıyla çalışma hayatında kendini fark ettiren bir personel olmayı baÅŸarabileceksiniz,

  • Düşük okul masrafları ve ücretsiz eÄŸitim seçenekleri sayesinde bütçenizi zorlamadan eÄŸitim alma ÅŸansına sahip olabileceksiniz,

  • Almancayı öğrenmenin yanı sıra arzu etmeniz halinde Ä°ngilizce eÄŸitim veren üniversitelerde de okuma ÅŸansı yakalayabileceksiniz,

  • Farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelebilecek ve bu konuda ciddi avantajlara sahip olabileceksiniz.

Tüm bunları bir arada düşündüğünüzde Almanya’da üniversite eğitimi almak sizin adınıza çok değerli bir süreci beraberinde getirecektir.


Almanya Üniversiteleri Kabul ve Başvuru Şartları

Almanya’da üniversite eğitimi almak adına gerekli süreçlerin tamamlanması adına bütün uluslararası öğrencilerin DAAD adı verilen bir portal üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Alman Akademik Değişim Servisi olarak da kabul edilen bu yapı bütün üniversitelerin bağlı bulunduğu bir sistemdir.

Başvuru ve kabul şartları ile alakalı eğitim kurumlarının kendilerine göre farklı tarih ve şartlar getirmesi öğrencilerin dikkatli olmasını gerektirmektedir. Kesin kayıtlar için öğrencilerin hangi koşulları sağlamaları gerektiğini eğitim kurumlarının internet sitesinden kontrol etmeleri önerilmektedir. Başvuruların en az 6 hafta öncesinden gerçekleştirilmesi öğrenciler açısından zaman kazanmayı mümkün kılacaktır. Son başvuru tarihini geçirmek sizin adınıza ciddi bir sorun teşkil edeceğinden tarihlere riayet etmelisiniz.

Almanya’da eğitim görmek ve üniversitelerden birinde öğrenci olmak için aşağıdaki genel koşulları bilmeniz gerekir. Bu şart ve belgeleri topladığınızda sizin için her şey olumlu ilerleyecektir.

  • Lise diploması,

  • ÖSYMÖSYM tarafından verilmiÅŸ yeterlilik belgesi,

  • Ãœniversiteye yazılmış niyet mektubu,

  • Pasaport,

  • Biyometrik fotoÄŸraf,

  • Ä°ngilizce ya da Almanca dillerinden birinde yeterlilik belgesi (IELTS 6,5 ya da TOEFL 550 puan olmalıdır.)

Yukarıdaki koşulları sağlayarak size en uygun seçeneklerden fayda sağlamak adına hemen harekete geçebilirsiniz.


Almanya Üniversiteleri Başvuru Dönemi ve Tarihleri

Almanya üniversite başvuruları ile alakalı dikkat etmeniz gereken pek çok detay vardır. Bu durumda başvuru tarihlerini net bir şekilde öğrenmek sizin adınıza avantajı getirecek başlıca durumdur. Sizin için hazırladığımız rehberimizde başvuru dönemlerini net bir şekilde öğrenebileceksiniz.


Almanya’da üniversiteler için başvuruların 2 farklı dönemde gerçekleştiğinden söz etmek gerekmektedir. Eylül ve Şubat ayları arasında üniversitelere başvuru yapmak mümkün olurken diğer dönem için Ekim ve Mart ayları arasında üniversitelerin başvuru kabul ettiğinden söz etmek gerekmektedir. Üniversitelerin bir kısmı yaz aylarında da eğitim verdiğinden üniversitenin kendi akademik programını inceleyerek Eylül ve Ocak aylarında program başvurularını tamamlamalısınız.


Almanya’da üniversite başvurularını geç yapmanız sizin adınıza 1 dönem kaybı anlamına gelecektir. Çünkü Almanya’da geç başvurular asla toleransla karşılanmaz.


Almanya Üniversiteleri Fiyatları ve Ücretleri

Almanya’da üniversite eğitimi almak istediğinizde sizleri bekleyen pek çok zorluk vardır. Bu zorlukları aşmak ve kusursuz bir eğitim sürecine kapı aralamak mümkündür. Beklentilerinize cevap verecek bir serüven için bu rehberde bütün soru işaretlerinize cevap bulabileceksiniz. Şimdi Almanya’da üniversitelerin öğrencilerden talep ettikleri ücretlere daha yakından bir göz atalım!


Almanya’da üniversiteler genel anlamda ücretsizdir. Bu nedenle de öğrencilerin çok ciddi ücretler ödemelerine gerek yoktur. Ancak bazı üniversitelerin 200 – 500 Euro arasında farklı ücretler ödemeleri gerektiğinden söz etmek gerekmektedir. Bu nedenle de ücretlerin sizi ve ailenizi çok zorlamayacağını bilmeniz gerekmektedir. Almanya’da eğitim almanın hem ucuz hem kaliteli olması uluslararası öğrencilerin iştahını kabartsa da dil ve başarı beklentisinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir.


Almanya’da Yaşam Masrafları

Almanya’da yaşamak masraflarının ne kadar olduğunu merak eden pek çok öğrenci var. Çünkü Euro/TL kur farkı insanların ciddi bir bütçe sorunu yaşamasına neden olabilmektedir. Siz de bu kapsamda nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bu bağlamda masrafları detaylarıyla incelemek gerektiğinden söz edebiliriz.


Almanya’da yaşam giderlerinizi karşılamak için ortalama 700 ile 800 Euro arasında masrafınız olur. Bu tutarın yaşadığınız yere ve sosyal yaşamınıza bağlı olarak değişken olacağını kesinlikle unutmamanız gerekir. Örneğin bir öğrenci olarak yurtta değil de tek başınıza evde yaşamayı tercih ederseniz sadece ev kirası için ortalama 500 Euro ödemek durumunda kalabilirsiniz.


Günlük market masrafına bakıldığında ise çok yüksek tutarlardan söz edilemez. Ekmeğin ortalama 1,5 Euro olduğu Almanya’da meyve ve sebze de ortalama 2 Euro/kg civarındadır. Türkiye ile kıyaslandığında birim başına giderler benzer olsa da Euro’nun TL karşısındaki değeri Türk öğrenciler için temel problemdir.


Almanya Ãœniversite Vizesi

Almanya vizesi, insanların önemli bir kısmı için alınması zorlu bir vize çeşididir. Ancak bir öğrenci olarak bu vizeyi almak daha kolay olabilir. Peki, ama nasıl?

Almanya üniversite vizesi almak için öncelikli olarak süreci doğru bilmek gerekmektedir. Eğer okul başvurularınızı tamamladıysanız ve gerekli olan sadece okumak için öğrenci vizesi almaksa aşağıdaki adımlara atlamanız gerekmektedir.

Almanya vize başvurusu için aşağıdaki belgeleri toplamanız ve ardından başvuru sürecini başlatmanız gerekmektedir.

  • Pasaport,

  • Biyometrik fotoÄŸraf,

  • Nüfus kayıt örneÄŸi

  • Ä°kametgâh

  • Uçak rezervasyonu,

  • SaÄŸlık sigortası

  • Ãœniversite kabul belgesi

  • BaÅŸvuru formu

  • Konaklama belgeleri

  • Öğrenci belgesi

  • Dilekçe

Tüm bu belgeleri bir araya getirerek zamanında başvuru gerçekleştirmeniz sizin adınıza ayrıcalıklı bir duruma kapı aralayacaktır. Bu kapsamda eksiksiz bir başvuru yaparak süreci kolaylaştırabilirsiniz.


Almanya’da Okurken Çalışma

Almanya’da okurken çalışma imkanlarından faydalanmak için öğrenci vizesi almış olmanız yeterlidir. Ancak bu konuda bazı şartların olduğundan söz etmek gerektiğini unutmamalısınız. Almanya’da kuralların dışında bir uygulamaya başvurmanız halinde vizenizin iptal edilip öğrenim hayatınızın da tehlikeye girmesi söz konusudur. Şimdi Almanya’da okurken çalışmak ile alakalı sizleri bekleyen seçeneklerin neler olduğuna bir bakalım!


Almanya’da eğitim yaşamınız devam ederken haftada 20 saat ve yılda 120 günü geçmeyecek şekilde size uygun bir işte çalışmanıza izin verilmektedir. Uluslararası bir öğrenci olarak bu durumun aksine başvurmanız sizin adınıza ciddi sorunlara yol açabilir.


Almanya’da okurken çalışmak istediğinizde kazancınızın 450 Euro kadarlık kısmı için herhangi bir vergi ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Haftalık 20 saat çalıştığınızda 800 ile 1000 Euro arasında bir kazanç elde edersiniz. Bu da sizin için vergi ödemeniz gerektiği anlamına gelecektir. Almanya’da okurken çalışan öğrencilerin Werkstudent olarak adlandırıldığını ve bu kimselerin toplam öğrenciler içinde %70’lik kısma karşılık geldiğini ifade edebiliriz.


Öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak adına tercih ettikleri çalışmayı 3. ve 4. sınıfta alanınızda tecrübe kazanmak adına tercih edebilirsiniz. Bu sayede okul sonrasındaki kariyerinizin daha başarılı bir şekilde devam etmesi mümkün olacaktır.

2 vues
bottom of page