top of page

Avusturya’da Eğitim

Dernière mise à jour : 8 sept. 2022


Avusturya’da Eğitim

Avusturya’da eğitim almak isteyenler için oldukça değerli alternatiflerin varlığından söz etmek gerekir. Ülkenin gelişmişlik düzeyi ciddi boyutlarda olurken insanların eğitim konusunda titiz çalışmalar yürütmesi ve çocuklarının geleceğini teminat altına alması şarttır. Eğer siz de bu konuda başarılı bir serüvene imza atmak istiyorsanız mutlaka Avusturya’da eğitim serüveni ile alakalı harekete geçmelisiniz. Peki, Avusturya’da eğitim almak istediğinizde sizi bekleyen birbirinden özel seçenekler nelerdir?


Türk Mahallesi olarak Avusturya’da eğitim sisteminin tüm yönlerini sizler için açıklıyoruz.


Avusturya’da Anaokulu

1 ile 6 yaş arasındaki çocukların eğitim gördüğü bir yer olan anaokulu, Avusturya’da Kindergarten olarak anılmaktadır. Amaç öğrencilerin daha kaliteli bir şekilde okula hazırlanması olurken çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin desteklenmesi de amaçlanmaktadır. Bu bağlamda son senenin zorunlu olduğu bu okullarda çocuğunuzu dilediğiniz yaştan itibaren kaydedebilirsiniz.


Avusturya’da İlkokul

Avusturya’da ilkokul eğitimi almak isteyen öğrencilerin 6 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Eğitimin zorunlu olduğu Avusturya’da öğrencilerin velileri ile birlikte okula gelerek kayıt yaptırmaları beklenir. Okula kayıt yaptırmayan öğrenciler için çeşitli yaptırımlar bulunurken yaşını doldurmuş ama henüz ilkokulda eğitim görmeye uygun olmayan çocuklar için hazırlık sınıfları vardır.


Vorschulstufe olarak da bilinen hazırlık sınıflarının öğrenciler için değeri tartışmasızdır. Avusturya eğitim sistemi açısından çok önemli olan bu sınıflarda hazırlığını tamamlayan öğrencilerin devlet okullarında ücretsiz eğitim görmesi mümkündür. Velilerin arzu etmeleri halinde çocuklarını özel okullara kaydetmeleri de mümkündür. Bu durumda ilkokulda özel okula giden öğrenciler için okul ücretini ödemek gerekecektir. 4 yıl boyunca devam eden ilkokul aşaması Almanca dilinde gerçekleşir.


Avusturya’da Ortaokul

Avusturya’da ortaokul seviyesinde eğitim almak için dikkat etmeniz gereke hususlardan bir tanesi de eğitimin 4 yıl sürüyor olmasıdır. Bu nedenle de öğrencilerin bu sürede kaliteli eğitim almaları gerekmektedir. Öğrencilere sunulan eğitimde temel amaç lise öncesi bir hazırlıktır. Ortaokul seviyesinde 2 farklı okul tipinden söz edilebilir. İlkokul tipi genel okullardır. Avusturya’da eğitim alan öğrencilerin %70’i bu okullarda eğitim almaktadır. Öte yandan öğrencilerin Akademik Ortaöğretim Okulları’nda da eğitim alması muhtemeldir.

Akademik Ortaöğretim Okulları 4+4 yıl şeklinde gerçekleşen eğitim sunar. Bu okullarda başarılı bir eğitim alan ve sınavı geçenler için doğrudan yükseköğretim aşamasına geçmek söz konusudur. Bu nedenle de Akademik Ortaöğretim kurumlarının Avusturya’da çok değerli olduğundan söz etmek gerekir.


Politeknik Okulu

Zorunlu 8 yıllık eğitim sonrasında bir meslek edinmek isteyenler için gerekli olan politeknik okulu 14-15 yaş öğrenciler için idealdir. Bu nedenle de politeknik okulu doğrudan meslek sahibi olmak isteyenlerin yaşama hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Elektrik, inşaat ve maden başta olmak üzere farklı alternatifleri bulunan bu okulların öğrenciler için değeri oldukça fazladır.


Avusturya’da Üniversite Eğitimi

Avusturya, üniversite eğitiminin tamamen devlet eli ile gerçekleştiği bir ülkedir. Bu yönüyle Avusturya’da bir üniversiteye kaydolmak isteyenlerin devlet üniversitesi seçmesi gerekmektedir. Eğer siz de bu konuda birbirinden özel alternatiflerden yararlanmak istiyorsanız sizi bekleyen 22 devlet üniversitesi vardır.


Lisans, yüksek lisans ve doktora aşamalarında eğitim veren yükseköğretim kurumlarının oldukça kaliteli olduğunu ifade edebiliriz. Zira dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciler Avusturya üniversitelerinde eğitim almak adına Avusturya’ya gelir. Siz de eğitiminizi burada tamamlamak adına size sunduğumuz kaliteli ip uçlarını dikkate almalısınız.

1 vue
bottom of page