top of page

Hollanda’da Eğitim



Hollanda’da Eğitim


Hollanda’da Eğitim

Hollanda’da eğitim sistemi, ülkede yaşayan ya da yaşamayı düşünen hemen herkes için oldukça değerlidir. Ülkenin gelişmişlik seviyesi konusunda önemli göstergelerden bir tanesi olarak kabul edilen eğitimle ilgili bütün detaylara bir göz atmak gerekecektir. Siz de çocuklarınızın Hollanda’da eğitim görmesini istiyor ve bilinçli bir şekilde hareket etmeyi arzuluyorsanız sizin için hazırladığımız bu rehberi mutlaka dikkate almalısınız.


Hollanda’da Kreşler

Hollanda, diğer pek çok Avrupa ülkesi gibi okul öncesi eğitiminin oldukça değer gördüğü ülkelerden bir tanesidir. Çocukların eğitim serüveninde ilk ve en önemli aşama olan kreşler 4 yaşına kadar çocukların katılabileceği kurumlardır. Günlük toplamda 11 saate kadar hizmet veren kreşler ücretlidir. Ancak ebeveynlerin çocuklarını kreşe vermeleri mecburiyse bu durumda devlet desteği ödenir. Siz de çocuğunuzu kreşe vermek istiyorsanız mutlaka bu desteklerle alakalı dikkatli olmalısınız.


Hollanda’da Anaokulu Eğitimi

Hollanda’da çocuklarınızı eğitim sürecine hazırlamak için anaokuluna kaydetmelisiniz. 2-4 yaş arasındaki çocukların katılabildiği bu okulların amacı çocukların fiziksel ve sosyak anlamda gelişmesidir. Hollandaca bilmeyen öğrencilerin bu dili öğrenmesi adına hazırlık süreci de başlamış olur. Yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak hizmet veren anaokulları ile alakalı devlet destek verir. Üstelik devlet desteği sadece çalışan ebeveynler için değildir.


Hollanda’da İlkokul

İlkokul öğrencilerin okul yaşamına gerçek anlamda başladıkları aşamadır. Hollanda’da ilkokul 4 ile 12 yaş arasındaki çocuklar için 8 yıl şeklinde devam eder. Zorunlu olan ilkokulla alakalı 5 yaş sonrasında çocukların geçerli bir sebep belirtmeksizin okula devam etmemesinin cezası vardır. İlkokulda 1. ve 2. sınıf hazırlık ve adaptasyon amacı taşır. 3. sınıftan itibaren de öğrencilerin eğitim yaşamı ciddi manada başlar.

İlkokul seviyesinde eğitim Hollandaca olsa da bazı okulların 2 dilli olduğunu da ifade etmek gerekir. Bu tür okullarda eğitimin bir kısmı İngilizce olarak verilir. Hangi okulun iki dilli olduğu ile alakalı bilgiye okul broşürlerine bakarak bilgi alabilirsiniz.


Hollanda’da Ortaöğretim

Hollanda’da ortaöğretim aşaması tek seçenekli değildir. Yani öğrenciler seçecekleri okula göre 4,5 ve 6 yıl eğitim görebilmektedir. Meslek okulları, sanat okulları, uygulamalı okullar ve teorik okullar lise aşamasında tercih edilebilecek olan seçeneklerdir. Devlet ve özel okullar aracılığı ile süren orta öğretim aşamasında amaç öğrencileri üniversiteye ya da mesleğe hazırlamaktır.

Ortaöğretim aşamasında alınan eğitim türüne göre üniversite safhasında da benzer bir eğitim alınır. Özellikle devamlılığı sağlamak açısından Hollanda eğitim sisteminin bu konuda titiz davrandığından söz etmek gerekir.


landa’da Yükseköğretim

Hollanda eğitim sistemi içerisinde oldukça değerli olan üniversitelerin ‘Uygulamalı’ ve ‘Araştırma’ olmak üzere 2 farklı noktada sınıflandırıldığından söz etmek gerekir. Devlet üniversitesi ve özel üniversite olmak üzere 2 farklı alternatifin bulunduğu Hollanda’da kaliteli eğitim amacıyla devlet kontrolü oldukça ciddi düzeydedir. Üniversite eğitimi almak ve bu konuda başarılı olmak adına mutlaka not ortalamanızın iyi olması gerekir. Tüm bu detayları dikkate alarak Hollanda’da eğitim sürecinizi yönetmek sizin adınıza oldukça değerli olacaktır!

12 vues
bottom of page